Trudna sytuacja gastronomii

Trudna sytuacja gastronomii

Kolejną branżą silnie odczuwającą skutki trwającej pandemii koronawirusa jest nieustannie branża gastronomiczna.

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) alarmuje, że branża gastronomiczna jest w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Na dowód tego podaje swoje wyliczenia. Zgodnie z nimi branża straciła już ok. 30 mld złotych. W dodatku, prognozy nie napawają optymizmem. Przypuszcza się, że ok. 15 tysięcy lokali zostanie zamkniętych. Pociągnie to za sobą konieczność zwolnienia ok. 250 tysięcy pracowników.

Złożyło się na to kilka czynników. Przede wszystkim lokale gastronomiczne mają bardzo ograniczone możliwości prowadzenia działalności. Sprowadzają się one jedynie do obsługi zamówień na wynos. Przychód z takiej działalności jest na poziomie 5-10% dziennego, normalnego obrotu. Poza tym przedstawiciele branży wskazują również na znikomą pomoc państwa i niepewność związana z przedłużającym się lockdownem, który dotyczy gastronomii.

To realne problemy, które dotykają nawet bardzo znane restauracje. Pisaliśmy o tym tutaj.

Źródło: https://www.rp.pl/Biznes/302179872-Zniknie-co-piaty-lokal-prace-straci-250-tys-osob.html

 

Portal tworzony przez:

FilipiakBabicz.com

Obserwuj nas

Newsletter

Uproszczona restrukturyzacja

Dołącz do newslettera, aby pobrać e-book

Newsletter

Zapisz się na newsletter i otrzymuj dodatkowe informacje