Koszty energii i surowców mocno odbiły się na sytuacji piekarni i ciastkarni. Rynek znalazł się w stagnacji.
Z danych wywiadowni gospodarczej Dun & Bradstreet wynika, że w tym roku Polscy zarejestrowali zaledwie 84 nowe piekarnie. Jednocześnie z rynku zniknęło aż 77 takich podmiotów. Tym samym sektor piekarniczy urósł zaledwie o 0,2 proc. Tomasz Starzyk, rzecznik wywiadowni tłumaczy, że dzisiaj mamy do czynienia już nie z poważnym spowolnieniem rynku, ale z jego stagnacją.
Problemem dla piekarni są gwałtowne wzrosty cen m.in. gazu. W efekcie ceny pieczywa w kwietniu wzrosły o 28 proc. Podobny problem mają nie tylko przedsiębiorcy w Polsce. W Mediolanie piekarze poprosili klientów o zamawianie chleba. To ma ułatwić im planowanie wypieków oraz ułatwić oszczędzanie energii i produktów.