Coraz mniej lokali gastronomicznych

Coraz mniej lokali gastronomicznych

Systematycznie wzrasta liczba zamykanych lokali gastronomicznych.

Od blisko trzech lat branża gastronomiczna zmaga się ze spiralą problemów. Poczynając od pandemii koronawirusa, przez wojnę na Ukrainie, rosnącą inflację po wysokie ceny energii elektrycznej. Obecna sytuacja wydaje się jednak najtrudniejsza. Otóż, w dobie pandemii restauracje mogły prowadzić chociaż ograniczoną działalność. Teraz zaś rosnące koszty prowadzenia działalności zmuszają wielu właścicieli lokali do rozważenia zasadności dalszego funkcjonowania. Znajduje to potwierdzenie w danych. W ubiegłym roku aż o 260% wzrosła liczba zawieszonych działalności gastronomicznych w stosunku do roku 2021. Wielu właścicieli lokali gastronomicznych jasno określa swoją sytuację finansową jako złą. Skłoniło to Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie do wszczęcia alarmu, zwrócenia się do Rzecznika małych i średnich przedsiębiorców o podjęcie wspólnych działań i wezwania rządu do reakcji.

Źródło: https://biznes.wprost.pl/firmy-i-rynki/11038168/z-rynku-moze-zniknac-co-trzecia-restauracja-ponure-perspektywy-dla-gastronomii.html; https://businessinsider.com.pl/firmy/obroty-po-100-tys-zl-a-lokale-i-tak-padaja-windykacji-wiecej-niz-w-pandemii/50gmwtx

Portal tworzony przez:

FilipiakBabicz.com

Obserwuj nas

Follow us

Posłuchaj podcastu ResTrue Talks.