Rośnie ryzyko bankructw w gastronomii

Rośnie ryzyko bankructw w gastronomii

Gastronomia dotkliwie odczuwa inflację. Rosnące koszty mogą doprowadzić do wielu bankructw w tej branży.

Restauratorzy zrzeszeni w Północnej Izbie Gospodarczej w Szczecinie informują, że wielu lokalom gastronomicznym trudno będzie przetrwać w obecnych warunkach. Drastycznie rosną ceny produktów spożywczych, energii i gazu. Wyższe są także koszty pracowników, a klienci coraz rzadziej jadają poza domem, powstrzymując się od wydatków. Przy tym ceny rosną z dnia na dzień. Restauratorzy też je podnoszą, ale nie mogą nadmiernie przerzucać podwyżek na klientów. Obawiają się ich odwrotu.

Prezes Północnej Izby Gospodarczej w Szczecinie alarmuje, że jeśli sytuacja się nie zmieni, to restauracje będą bankrutować. W ostatnim czasie w Szczecinie zamknęło się kilka lokali. Zbankrutowały także dwa legendarne bary mleczne.

Źródło: https://businessinsider.com.pl/firmy/bankructwa-sie-zaczely-inflacja-zabija-gastronomie/f0eznz8

Portal tworzony przez:

FilipiakBabicz.com

Obserwuj nas

Follow us

Posłuchaj podcastu ResTrue Talks.