HoReCa w długach

Branża restauracyjno-gastronomiczna ma coraz większe problemy finansowe.

Obecne łączne zadłużenie restauracji, firm cateringowych i hoteli szacowane jest na blisko 312 mln złotych. Zdecydowaną większość tej kwoty, ok. 80%, stanowią długi sektora gastronomicznego. Przyczyn takiego stanu rzeczy należy upatrywać w obecnej sytuacji gospodarczej kształtowanej przez wysoką inflację i wzrost kosztów prowadzenia działalności. Co więcej, obserwuje się niepokojący trend. Otóż, zadłużenie systematycznie rośnie w coraz większym tempie. Zmusza to niektórych przedsiębiorców do konieczności podejmowania trudnych decyzji w postaci likwidacji biznesu. To zjawisko jest już powszechnie widoczne w sektorze gastronomicznym.   

Źródło: https://biznes.wprost.pl/firmy-i-rynki/11128855/gastronomia-niebezpiecznie-sie-zadluza-hotelarze-tez-nie-zawsze-maja-z-czego-placic.html

UDOSTĘPNIJ:

OCEŃ:

Zobacz również

Search

PORTAL TWORZONY PRZEZ:

OBSERWUJ NAS

Dodaj tu swój tekst nagłówka