Trudna sytuacja lokali gastronomicznych

Sytuacja lokali gastronomiczny jest określana mianem trudnej.

W 2020 roku, czyli w pierwszym roku trwania pandemii koronawirusa, lokale gastronomiczne odnotowały spadek liczby klientów o blisko 90%. W roku 2021 spadek liczby klientów jest mniejszy, ale i tak utrzymuje się na dosyć wysokim poziomie 60-70%. Konsekwencją takiego stanu rzeczy było podejmowanie przez właścicieli restauracji i barów decyzji o zamknięciu swoich biznesów. Szacuje się, że rynek gastronomiczny skurczył się o ok. 5%. Warto jednak odnotować, że niektórzy pracownicy lokali gastronomicznych nie zrażali się trudną sytuacją i decydowali się na otwieranie własnych lokali.

Źródło: https://edgp.gazetaprawna.pl/e-wydanie/58039,3-sierpnia-2021/73166,Dziennik-Gazeta-Prawna/758793,Wirus-zmiotl-co-dziesiaty-bar.html

UDOSTĘPNIJ:

OCEŃ:

Zobacz również

Search

PORTAL TWORZONY PRZEZ:

OBSERWUJ NAS

Dodaj tu swój tekst nagłówka